Slapend schaap, wakker wappie of bewuste beginner?

Gepubliceerd op 16 september 2021 om 09:44

Er wordt in deze tijd veel gesproken over mensen die ‘wakker’ zijn. Hiermee worden dan mensen bedoeld die doorzien wat de overheid doet. De mensen die dat niet zien worden ‘schaap’ genoemd. Ik zie dat beeld wel voor me, een blatende menigte die braaf achter hun leiding, de overheid, aan hobbelt. Wat ze zeggen klinkt allemaal hetzelfde en weinig zelf doordacht. Als het geblaat van een schaap. Ik heb niets tegen schapen en ik vind het eigenlijk niet aardig om ze met mensen te vergelijken. Maar ik begrijp het gebruik van dit beeld wel.

 

Dan wakkere wappies. Een scheld- en geuzennaam. Maar wat is dat wakker zijn dan precies en wanneer ben je ‘wakker’? Ben je wakker wanneer je de leugens van de overheid doorziet? En een wappie als je je daarover uitspreekt, misschien wel hier tegen ten strijde trekt?

Zelf praat ik liever over bewust. Bewust dat er iets niet klopt aan het overheidsnarratief. Bewust dat er iets niet klopt aan hoe onze samenleving is georganiseerd. Bewust dat we zoveel meer zijn dan dat ze ons hebben doen geloven.
Als we ons daar bewust van zijn dan begint het avontuur eigenlijk pas. Want dan kan je op weg om te gaan ontdekken, je te herinneren wie je eigenlijk bent. Wanneer je beseft dat je wereldbeeld extern opgebouwd was uit leugens, dan komt er ruimte om zelf een nieuw wereldbeeld te gaan vormen. Dan kun je met een frisse blik en de nieuwsgierigheid van een beginner opnieuw naar de wereld om je heen kijken. Opnieuw naar jezelf kijken. Dan kan je jezelf gaan ontwikkelen tot alles wat je eigenlijk altijd al was, maar ze je hebben doen vergeten. Met een beginnersblik kan je steeds verder op pad in je eigen ontwikkeling, bewust van dat proces.

Zo is wakker worden misschien wel de leugens doorzien, uit de kudde slapende schapen stappen. Is je uitspreken als wappie een moedige stap, maar kan je als bewuste beginner echt op pad terug naar jezelf. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.