Recensies

Lezing bij Nieuw Den Haag

Eind Oktober mocht ik een lezing/workshop geven samen met Arshad Shamsi bij Nieuw Den Haag. Ze schreven er dit stukje over:

 

"Doffe ogen boven mondkapjes. Dat is wat Marloes Vis van Heemst uit Boskoop zag tijdens de coronaperiode. De doffe ogen herkende ze van de mishandelde paarden in de sport, dieren die alleen maar harder, harder, harder moesten rennen. De eigenwijze gedragswetenschapper, auteur en ‘hoopverlener’ uit Boskoop vertelde erover tijdens het eerste evenement van Nieuw Den Haag op zondagmiddag 16 oktober 2022 in grand café Utopie. Ze had zich nooit helemaal thuis gevoeld bij hoe de dingen gaan in onze maatschappij, maar hield zich op afstand. Nu kon ze niet langer toekijken en begon ze oplossingen te bedenken.

We zijn allemaal op stickerjacht, stelde ze vast, op zoek naar goedkeuring. Zoals je als kind deed bij de juf of meester in de vorm van een stickertje. ‘Het toppunt vond ik iemand die alleen in de auto zat mét een mondkapje op om te laten zien dat zij het goed deed.’ Goedkeuring zoeken en doen wat anderen zeggen, dat werkt niet meer. We zijn gewend een doel te stellen (‘Als we dát behalen zijn we gelukkig’), dan een structuur te bedenken en dan daarbij taken en oplossingen waar de juiste mensen voor gevonden moeten worden om het uit te voeren. Hier worden mensen niet blijer van. Wat er nodig is, is open communicatie en zelfsturing, besloot Marloes.

Mensen mogen weer gaan praten met elkaar, over hun angsten, boosheid, verdriet, waarden, dromen en wensen. Dan gaan mensen weer aan, als lichtjes. Doen waar jíj enthousiast van wordt. We zijn vergeten dat alles een proces is. De nieuwe wereld ontstaat toch wel en jij hoeft alleen maar te bedenken wat jij wilt doen en dit te communiceren naar anderen zodat je elkaar kunt treffen. Dat is die zelfsturing. Elke dag opnieuw bezig met jouw persoonlijke zinvinding. ..."

Lees het hele stuk op de website van Nieuw Den Haag: https://www.nieuwdenhaag.nl/


De Andere Krant.


Dick Bijl

https://overnu.nl/de-boom-in-met-je-idealen/

Dick Bijl.

De titel van het boek van Marloes Vis van Heemst kan je gemakkelijk op het verkeerde been zetten: zoek het maar uit, aan idealen hebben we nu even niets. Het tegendeel is echter het geval. Ze nam haar idealen mee de boom in en keek van daaruit naar de wereld en de toekomst.

 

Marloes is psycholoog en werkt en denkt na over complexe systemen en die woorden beschrijven goed wat zich heeft afgespeeld in de afgelopen twee jaren. Ze schrijft over de veranderingen die zich geleidelijk in de maatschappij en in personen aan het voltrekken zijn. Vragenderwijs stelt zij problemen aan de orde en gaat er vervolgens op in vanuit een positief mens- en wereldbeeld.

De veranderingen in de wereld stemmen niet vrolijk. Dit boek geeft daar een goede analyse van maar biedt ook hoop hoe je als individu richting kunt geven aan je leven.

Het gaat over alleen staan, anders zijn, het Systeem en dat steeds meer mensen zich niet in het Systeem kunnen vinden. Marloes benoemt dat er steeds meer Anderen zijn en dat zij een Netwerk vormen. Dat Netwerk is zoveel krachtiger dan het Systeem omdat het niet is gebaseerd op repressie en regels, maar werkt vanuit zelfsturing, samenwerking en de kracht die in ieder Ander aanwezig is.

Marloes maakt zich zorgen over het schoolsysteem. Kinderen worden getraind om zich later als volwassenen over te geven aan het gedachteloos volgen van protocollen en absurde regelgeving. Kritisch denken wordt zo niet geleerd, eerder afgeleerd.

Vaak is het op school zo dat de uitdaging niet schuilt in het vinden van het goede antwoord op een vraag, maar wat er met de vraag wordt bedoeld. Met andere woorden: welk antwoord verwacht men? En dat heeft veel overeenkomsten met wat we bij het gros van de volwassenen nu zien. Het klakkeloos volgen van procedures, zo duidelijk zichtbaar in de zorg en bij alle vormen van hulpverlening.

Het is een prettig leesbaar boek, ik las het in een adem uit. Marloes had het mij cadeau gegeven op de boekpresentatie van Pandemische chaos in de Lokhorstkerk in Leiden in oktober 2021.

Het boek is te bestellen via haar website: www.marloesvisvanheemst.nl

 

#

 


Dr. Erwin. J. O. Kampanje